Slik steller du fisk og reker i et akvarium

Når en tenker på dyrestell, er det lett å glemme at også skapninger i akvarium trenger stell. Mange som sliter med allergi eller ikke ønsker dyr som røyter, skaffer seg heller fisk, snegler og reker som has i et akvarium. Et akvarium trenger imidlertid stell, og det samme gjelder skapningene som bor i det!

Vannbytter er alfa og omega

Det å skifte vann på akvariet jevnlig er helt nødvendig for at skapningene som bor i det skal trives best mulig. Det finnes eksempler på folk som greier å balansere vannverdiene hårfint, slik at vannbytter nærmest blir unødvendig, men dette krever inngående kunnskap om vannkjemi. Som regel holder det å bytte 10 % vann ukentlig, eller 20 % et par ganger i måneden. Det eneste du trenger er en hevert og en slange som fører vannet ut fra akvariet og ned i et avløp eller en beholder. Vannet som fylles oppi akvariet bør behandles med vannforbedringsmidler som Prime eller Aquasafe for å bli kvitt skadelige stoffer som klor. Vannbytter kan ta litt tid, så sørg for å hvile ryggen mens du holder på. Kanskje du kan spille litt live casino Mummys Gold i mellomtiden?

Se opp for sykdommer i akvariet

Det er ikke uvanlig at fisk får sykdommer som hvitprikk eller andre former for parasitter. Det samme gjelder reker, som spesielt er utsatt for parasitter på hodet. De også opp for sopp-sykdommer, finneråte, eller fisk med skade på svømmeblæren. Studer fiskene eller rekene dine jevnlig, og se om du kan observere unormal oppførsel eller symptomer. Noen sykdommer kan dessverre ikke behandles, mens andre lett kan behandles med medisin du kjøper på dyrebutikken eller på nett.

Det er ikke så vanlig å ta fisk eller reker med til dyrelegen, men det er absolutt mulig. Det er nok likevel mange som heller lar fisken eller reken dø, da prisen for å gå til dyrelegen stort sett er mye høyere enn prisen på en ny fisk eller reke.