Hvordan ivareta dyrets helse?

Som dyreeier har du ansvar for å påse at husdyrene dine ikke lider eller er syke. Men hvordan vet du om dyret ditt ikke har det bra? Ulempen med dyr er at de ikke kan snakke. Dermed kan de ikke si ifra hvis de har vondt et sted, eller om de ikke føler seg bra. Her får du noen tips til hvordan du kan tolke dyret ditt!

Les dyrets kroppsspråk

De fleste dyreeiere kjenner dyret sitt bedre enn noen andre, og vil derfor kunne se om dyret plutselig endrer adferd. En hest som vanligvis traver rundt på gårdstunet og gresser, som plutselig står og sturer, kan for eksempel være et tegn på at hesten ikke har det bra. Det samme gjelder hunder. Dersom hunden din vanligvis vil leke med pinner og hoppe rundt, men plutselig virker uinteressert uten noen åpenbar grunn, kan det være at den har vondt et sted. En hund som plutselig sitter mye, kan være en hund med magesmerter. Prøv å lære deg dyrets kroppsspråk, og du vil enklere kunne se om noe ikke er som det pleier!

Ta dyret med til dyreklinikken

Det kan også være lurt å ta med dyret til dyrelegen for en helsesjekk i ny og ne. Ved hjelp av blodprøver og lignende, vil veterinæren kunne se om kjæledyret ditt har det bra. Du kan gjerne vente på venterommet mens dyret er inne til sjekk. Mens du venter kan du få tiden til å gå med spill på RiverBelle Casino eller lignende. Er det snakk om gårdsdyr er det mer vanlig at dyrelegen kommer til deg, siden det vanskelig lar seg gjennomføre å ta med en ku til dyreklinikken.

Hva med ville dyr?

Du kan risikere å komme over dyr ute i det fri som har det vondt. Vi har alle sammen plikt til å hjelpe dyr som lider. Ser du for eksempel en påkjørt hjort i veibanen, skal du ringe til Viltnemda eller politiet for hjelp.