Tips til dyrestell: Unngå bitt fra flått, slanger og andre dyr!

Mange som eier et kjæledyr er bekymret for at dyret skal bli bitt av slanger, flått, veps og andre skapninger som kan forårsake forgiftning, sykdom eller irritasjon. Dette er kanskje spesielt aktuelt for hundeeiere som går på tur i skog og mark med hunden om sommeren. I gresset skjuler det seg gjerne både flått og hoggorm, noe som kan gjøre at dyret blir alvorlig sykt om det blir bitt.

Ha med deg førstehjelpsutstyr

På mange dyrebutikker kan du kjøpe førstehjelpsutstyr som du enkelt kan ta med deg i lommen eller sekken når du er på tur med hunden. Du får blant annet kjøpt pinsetter og annet utstyr som kan brukes til å fjerne flått. Det kan også være greit å ha med bandasje og annet utstyr, slik at du kan hjelpe hunden om den skulle bli bitt.

Hva gjør du om hunden blir bitt?

Dersom hunden din skulle være uheldig og bli bitt av en hoggorm, gjelder det å holde hunden mest mulig i ro helt til du kommer til dyrelegen. Jo mer hunden kaver, puster og peser, jo mer vil giften spre seg. Hvert år dør omkring 20 hunder av hoggormbitt i Norge, så det gjelder å ta dette alvorlig. Husk imidlertid på at hoggormbitt ikke alltid inneholder gift, så det er også en god sjanse for at det går bra. Blir hunden bitt er det ikke uvanlig at den hovner veldig opp, og det er viktig å få den til veterinæren så fort som mulig. Der kan den få motgift. Blir hunden bitt av flått holder det som regel å fjerne flåtten selv med en pinsett – eller rett og slett knipe den av med neglene dine.

Hvordan unngå bitt?

Det beste er å unngå at hunden blir bitt i det hele tatt. Dette kan du gjøre ved å holde hunden i bånd, og unngå områder med høyt gress. Vær obs og se etter orm når du går på steinete stier om sommeren.